Comportamentul igienic

şi de autocurăţire  

 

     Comportamentul igienic şi de autocurăţire  este unul foarte important  în selecţionarea şi ameliorarea familiilor de albine.


     Familiile de albine care au un comportament igienic pronunţat sunt numite bune curatitoare, aceste familii sunt mai rezistente la bolile puietului (locile) dar şi la infestările cu varroa.

 

     În cadrul stupinei noastre se efectuează acest test al comportamentului igienic şi de autocurăţire, familiilor care sunt rezistente la iernat, care au un comportament redus de agresivitate, familiilor cu mătci prolifice si producţie mare de miere.
 

Testarea comportamentului igienic

 

  • Prin congelarea puietul

     Se recoltează câte o ramă de puiet capacit de la familiile selectionate, din care se decupează 5cm2, ce reprezinta aproximativ 100 celule de puiet capacit în vederea congelarii (practic aceasta sectiune se introduce la congelator, iar puietul moare). 

 

   

 

     După 24 de ore sectiunea se reintroduce în locul de unde a fost decupata, iar rama este reintrodusă în familia din care a fost scoasa.

 

     Cu exactitate la 24 de ore de când a fost introdusă rama cu secţiunea congelată se face control pentru a verifica rezultatele comportamentului igienic al albinelor. Cele care au scos puietul mort cu un procent de peste 90% sunt considerate corespunzătoare şi devin donatoare de larve pentru crestere, fiind considerate familii de elita.

 

 


     Tin sa specific ca familiile de elită din stupina mătciselectionate.ro” au avut un procent de 98 % puiet scos la 24 de ore după introducerea ramei în familiile testate.

 

  

 

  • Prin inteparea puietul

     Testarea comportamentului igienic prin înțeparea puietului este asemănătoare cu cea prin congelare. Ne fixăm familiile la care dorim să facem testarea recoltăm rame cu puiet căpăcit și înțepăm circa 100 de celule.

                  

 

Notăm această ramă și revenim: la 6 ore, la 12 ore și la 24 de ore.