Albina romaneasca (Apis mellifera carpatica) s-a format în conditiile specifice pedo-climatice si de baza melifera din zona carpatica. Climatul continental temperat de la noi din tara este caracterizat prin precipitatii relativ reduse si neuniforme de la o zona la alta si de la un an la altul precum si variatii relativ mari de temperatura de la un sezon la altul.
          Din punct de vedere al clasificarii ecologice sunt unanim acceptate pentru albina noastra cinci zone bioapicole principale (de referinta) carora le corespund din punct de vedere adaptativ o serie de ecotipuri relativ izolate reproductiv, acolo unde exista populatii care nu au fost influentate de transferul de material genetic din alte zone:
        -Campia sudica dunareana
        -Zona colinara subcarpatica
        -Podisul Transilvaniei si Campia Vestica (inclusiv Banatul)
        -Podisul Moldovei
        -Podisul Dobrogei (inclusiv Delta)
          Din punct de vedere morfometric principalele caracteristici ale albinei romanesti au in vedere: - lungimea trompei cuprinsa intre 6.02 mm si 6,64 mm, lungimea aripei anterioare 9,4-9,6 mm, indicele cubital (clase) 2,12-3,70 şi indicele tarsian (procente) 54,97-58,56.
Din punct de vedere comportamental albina romaneasca (carpatina) este o rasa de albine foarte blanda, cu un comportament deosebit de linistit pe faguri. Este caracterizata prin schimbarea linistita a matcii (anecbalie = inlocuire naturala periodica a matcii). Este putin predispusa la furtisag si are un instinct moderat de roire. In timpul roirii cladeşte circa 30-50 botci si numai in cazuri cu totul exceptionale peste 100 botci. Capacirea celulelor cu miere este predominant „uscata”, uneori intermediara (mixta). Prezinta predispozitie accentuata pentru blocarea cuibului cu miere, in cazul culesurilor de mare intensitate, particularitate biologica ce ingreuneaza intretinerea sa in stupi orizontali. Tendinta de propolizare este slaba.
          Din punct de vedere productiv Apis mellifera carpatica este o albina productiva, la familiile de albine recordiste in conditii exceptionale de cules productia de miere medie multianuala putand atinge 50-60 kg/familie.
          Albina romaneasca este bine adaptata conditiilor pedo-climatice in care s-a format, 
introducerea raselor straine (caucaziene, italiene, etc) dovedindu-se contraproductiva. Pe termen mediu si lung, poluarea albinei autohtone ar avea efecte dezastruoase asupra patrimoniului genetic autohton, fiind recunoscuta situatia unor tari în care albina de origine a disparut prin metisarea cu rase straine.
Apis mellifera carpatica a fost 
medaliata de trei ori la congresele internationale ale Apimondia pentru caracteristicile valoroase de comportament si productivitate.

 

 

ATENTIE!

Comanda va fi confirmată telefonic și vom stabili perioada de livrare.

Dar vă rugăm să rețineți că aceasta este doar estimativă, deoarece timpul de livrare depinde de mulți factori diferiți (sezon, vreme, albine, ...). Vom livra reginele care să îndeplinească conditiile optime de creștere și împerechere.

Înțelegem foarte bine nerăbdarea si bucuria de a primi mătcile de la noi, dar vă rugam să aveți încredere în noi că le vom livra în cele mai bune condiții la momentul potrivit.

Acceptarea reginelor nu este niciodată garantată, vă rugăm să țineți cont de acest lucru, deoarece nu putem face nimic în cazul în care colonia dvs. respinge matca (chiar dacă urmați instrucțiunile noastre). Introducerea unei noi matci într-o colonie nu are succes 100%. Vă rugăm să vă informați (faceți un curs sau citiți literatura de specialitate) pentru a afla varianta cea mai potrivită pentru situația dumneavoastră, pentru a evita greșelile și a minimiza riscurile. Subliniem în mod expres că nu vom rambursa si nu ne vom compensa în astfel de cazuri.

Livrăm matcile în ordinea comenzilor primite.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.