În general, cea mai bună acceptare și îngrijire de către albinele doici se realizează atunci când tinerele matci ies direct în colonia lor. Dacă este posibil, botcile coapte trebuie transferate din colonia de creștere în colonia de împerechere cu 1-2 zile înainte de eclozare.

Cu toate acestea, dacă botcile sunt plasate în coloniile de albine doici cu puiet, acestea trebuie protejate împotriva atacurilor altor matci sau a lucrătoarelor și pentru a preveni pierderea mătcilor. Acest lucru poate fi realizat prin protecții pentru botci  sau cuști de protecție (bigudiuri).

Protecțiile pentru botci pot fi realizate din: banda izolatoare, folie de aluminiu sau tuburi de plastic si sunt plasate peste botci pentru a preveni distrugerea botcilor de regină sau de albinele lucratoare.

Cele mai populare protecții de botci sunt bigudiurile  prinse pe bara superioară a ramelor de creștere a mătcilor. Există multe tipuri de cuști de protecție disponibile din lemn sau plastic, care pot fi folosite individual sau împreună de 10-15 cuști, pentru a proteja toate botcile de pe un leaț.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.