Larvele sunt plasate în botci artificiale pentru regine (grefate). Botcile sunt plasate pe bare care, la rândul lor, sunt plasate în rame . Cupele de regine trebuie să aibă un diametru de 8-9 mm la margine.

Cupele cu celule pot fi produse din ceară de albine, așa cum este descris de Ruttner (1983) sau Laidlaw (1979). Celulele trebuie clătite întotdeauna, după ce sunt scoase din bețele de înmuiere ("matriță de celule"), pentru a elimina urmele de săpun. Cupele realizate din timp trebuie păstrate fără praf, depozitate într-o cutie sigilată. Cei mai mulți producători de regine își fixează cupele de celule din ceară de albine făcute în casă direct pe leaț cu ceară fierbinte. Producătorii de regine scufundă baza cupei cu celule în ceară de albine topită (ceara de albine se topește la 62,3 - 65,2°C) și lipesc baza cupei pe leaț cu celule pe măsură ce ceara se răcește.

Alternativ, botcile din plastic pot fi achiziționate de la magazinele apicole. Cele mai populare sunt cupele JZ-BZ Push In și Base Mount Queen Cell Cups de la Mann Lake Ltd(http://www.mannlakeltd.com/) din SUA sau Nicot din Europa (http://nicot.fr/).

Botcile din plastic folosite anterior pot fi refolosite după ce se răzuiește lăptișorul de matcă de la baza cupei și se spală cupele în apă caldă cu puțin detergent (săpun lichid, aproximativ 2 ml pentru 1000 ml de apă). Cupele trebuie lăsate să se usuce bine înainte de a le fixa pe leațuri. O astfel de curățare ar putea să nu prevină apariția virusului Black Queen Cell Virus (BQCV) este o boală devastatoare care afectează în principal pupele și larvele de regine. Cauzată de Cripavirus, boala provoacă moartea pupelor și larvelor de matcă care devin galbene maro/negru. (BQCV), așa că este întotdeauna mai bine să se folosească altele noi.

Botcile de plastic pentru regine sunt introduse în colonii puternice cu aproximativ o zi înainte de transvanzare pentru a permite albinelor să curețe, să lustruiască și să încălzească botcile. Botcile de plastic se fixează cu ceară topită, așa cum este descris de Ruttner (1983) sau Woodward (2007). Se recomandă să se scufunde în ceară marginea celor patru botci exterioare ale leațului, situate la capătul barei cu botci, pentru a crește gradul de acceptare a larvelor transvanzare. Leațul poate fi apoi introdus în ramă. Se poate folosi o ramă (din lemn, plastic sau metal) de dimensiuni standard care să poată găzdui 2-4 leațuri cu botci. De obicei, 10-20 de botci sunt atașate la fiecare leaț , cu 20-60 de botci pe rama.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.