Apicultorul este cel mai vizat colaborator al Institutului meteorologic german!

Serviciul meteorologic german se ocupă pe lângă măsurarea precipitațiilor și cu observarea fenologiei plantelor,bazandu-se pe ajutorul voluntarilor. Printre cei mai apreciați și vizați voluntari sunt apicultorii, aceștia fiind conectați cu mediul înconjurător prin prisma activității desfasurate.

O plantă urmărită de mult timp este alunul. Ei au observat că dupa o iarnă blândă alunul înflorește încă din decembrie. Voluntarii au alunul “lor” pe care-l observă an de an. Ei notează începutul înfloririi alunului atunci când mugurii florali s-au întins și secretă polenul galben.Este impresionant numărul voluntarilor de aproximativ 1100 de persoane, ceea ce face ca statistica să fie foarte exactă. Anja Engels spune „Fără voluntari am avea de pierdut”, „Avem câteva serii de date de la oameni care au observat timp de 60 de ani”. Datele sunt publicate pe site-ul http://tinyurl.com/niederschlagsmessung unde putem vedea cum timpii de înflorire se modifică din ce în ce mai mult. Încă din 1951 Institutul meteorologic a început să aibă date fenologice înregistrate de voluntari.

Profesorul și apicultorul André Dorn spune că “la început a fost o provocare și ca majoritatea lucrurilor le înveți în timp și cu mult interes ca și apicultura”. El monitorizează de opt ani în jur de 65 de plante, iar în urma observațiilor fenologice recunoaște fazele exacte: cum arată, când mărul înmugurește, când mugurii explodează sau când frunzele de toamnă încep să cadă. O situație inedită a fost atunci când profesorul André Dorn în timpul notarilor, a observat că toți copacii au început să înflorească în momente diferite. Anja Engels coordonatorul științific al Institutului i-a recomandat să aleagă unul dintre copaci - și anume cel al cărui timp de înflorire este la mijloc. Datele ar trebui să fie colectate numai de la acest copac de-a lungul anilor. Deci procedura este aceeași pentru copaci și arbuști, dar este diferita pentru culturile agricole: aici, de la încolțire până la recoltare, se observă schimbări radicale.

În total, institutul păstrează o listă cu 168 de plante diferite. Observatorii selectează acele plante care apar pe o rază de aproximativ cinci kilometri, de exemplu în jurul casei lor. Ei observă diferite faze ale plantelor și le notează. Voluntarul trebuie să raporteze cel puțin 65 de faze diferite pe an din zona în cauză. Indemnizația în valoare de 250 € acoperă cheltuielile voluntarilor. Observatori, precum Dorn, își transmit notițele la sfârșitul anului. Cu toate acestea, sunt voluntari care își transmit datele imediat după începerea unei faze. Serviciul de informații despre polen, de exemplu, folosește pentru rapoartele sale datele actuale privind cantitatea de polen la alun, mesteacăn și arin. Dorn stă mereu cu ochii pe unele plante din cauza albinelor sale - o condiție prealabilă bună pentru munca de observator fenologic.  „Nu aș fi visat niciodată la viziunea naturii pe care o am astăzi”, spune el. Acesta este decis să rămână în cadrul acestei organizații.

Pe lângă observatorii fenologici, institutul caută voluntari în toată Germania pentru a măsura și raporta precipitațiile zilnic.

https://www.dwd.de/DE/derdwd/beobachter/orte.html

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.