În 2023, Chile va găzdui Congresul Apimondia, unde apicultura este orientată spre export. Cu toate acestea, țara din America de Sud se confruntă de câțiva ani cu o mega secetă care poate afecta producția de miere.

Apicultura în Chile a început în 1844, când albinele au fost introduse din Italia pentru a poleniza florile in livezile din apropierea capitalei. În deceniile următoare, coloniștii europeni, în special germani, au introdus colonii de albine Carnica în zona centrală și de sud a țării, care erau mai orientate spre producția de miere și ceară. În 1883, au fost introduși în țară primii stupi cu rame mobile, iar folosirea stupilor moderni s-a răspândit rapid în întreaga țară. Astăzi, cele trei tipuri principale de stupi găsite în apicultura chiliană sunt: Layens, stupi Dadant și Langstroth, cu Langstroth fiind măsura predominantă în țară. La sfârșitul secolului al XIX-lea, numărul stupinelor profesioniste și bine echipate care se concentrau pe export a crescut, în timp ce fermierii care țineau albinele în stupi mai primitivi, rustici, au răspândit Apis mellifera în întreaga țară.

În ultimii 40 de ani, apicultura din Chile a suferit un proces de modernizare și profesionalizare. Acest lucru a fost promovat inițial de cererea în creștere din partea industriei pomicole pentru servicii de polenizare și a fost accelerat de o nouă politică agricolă bazată pe exporturi. Inițial, dezvoltarea apiculturii a fost susținută de inițiative private, dar mai târziu a fost sprijinită și de instituțiile publice și de noi legi. Strategia "Chile Apícola 2015-2020" a avut ca obiectiv consolidarea dialogului dintre sectorul public și cel privat, crearea instrumentelor de sprijin pentru sectorul apicol, creșterea cercetării și formării în domeniul apiculturii și implementarea unui sistem național de trasabilitate. Pe 31 august 2022, a fost adoptată Legea Apiculturii, care recunoaște rolul apiculturii ca factor strategic pentru producția silvică și creșterea animalelor și promovează dezvoltarea durabilă a apiculturii.

Sezonul apicol în Chile variază în funcție de regiune, având în vedere extinderea mare de la nord la sud a țării. Albinele din zonele nordice devin active încă din iulie, în timp ce albinele din sud sunt afectate de un iarnă mai lungă cu ploi și temperaturi scăzute, astfel încât zboară mai târziu. Primele culturi sunt polenizate începând din august în nord și apoi se deplasează spre sud în lunile următoare. Prima miere este recoltată în nordul zonei centrale din noiembrie până în ianuarie și în sud din decembrie până în martie. O mare parte din mierea recoltată este expediată către exportatori sau companii și vândută cu amănuntul, în timp ce micii producători își vând de obicei mierea direct consumatorilor. Pandemia de coronavirus și dezbaterea privind criza polenizatorilor au atras atenția publicului asupra apiculturii și au dus la o creștere a consumului de miere în Chile.

Schimbările climatice sunt considerate una dintre cele mai mari amenințări pentru apicultura din Chile, într-un context în care țara suferă de o mega secetă de 15 ani datorită precipitațiilor insuficiente. Într-un sondaj, aproximativ 82% dintre toate stupinele au raportat că au recoltat mai puțină miere în ultimii ani, în special în regiunea cu climat mediteranean, unde producția a scăzut de la aproximativ 20 kg per stup la 5 kg sau mai puțin. Ca rezultat, apicultorii au încercat să-și mute stupinele în regiunea temperată, deși producția acolo a scăzut, de asemenea, în medie cu 67%, de la aproximativ 30 la 10 kilograme per stup.

Asociația Apicolă Chile

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.