Din ce regiuni se trage în mod natural Vespa velutina, hornetul asiatic?

Se crede că Vespa velutina are originea în Afganistan, nordul Indiei, sudul Chinei și vestul Indoneziei. S-au descris un total de 13 subspecii ale acestei specii, dintre care unele ar putea fi doar variații de culoare ale speciei.

În ce regiuni din Europa se găsește Vespa velutina? Acest hornet asiatic a fost introdus în Franța, lângă Bordeaux, în 2004, din zona de coastă chineză din apropierea orașului Shanghai. De atunci, specia s-a răspândit în nordul Spaniei, Portugalia, Belgia, nordul Italiei, Țările de Jos, Germania, Elveția și Luxemburg. A fost semnalată în Anglia din 2016, dar probabil nu există nicio populație stabilită acolo. O singură viespe a fost descoperită în Dublin, Irlanda, în 2021. Încălzirea globală favorizează răspândirea Vespei velutine în centrul și nordul Europei. În general, se consideră că o cantitate moderată de precipitații și temperaturi care nu sunt foarte scăzute sau foarte ridicate sunt favorabile pentru hornetul asiatic Vespa velutina. Cu toate acestea, specia este deja capabilă să se adapteze la clima din sudul Europei, care anterior era considerată nepotrivită pentru aceasta. Este important de menționat că Vespa velutina poate supraviețui în diverse condiții climatice și poate coloniza o gamă largă de habitaturi, de la zona de coastă până la regiunile montane. Acest lucru face ca specia să fie una dintre cele mai periculoase invazii de specii străine din Europa.

Viespea asiatică Vespa velutina se răspândește foarte rapid. În Franța, specia a avansat în medie cu 78 km pe an, în timp ce în Italia a fost doar 18 km. Răspândirea rapidă a acestei specii poate fi atribuită în mare parte transportului de către oameni. Există dovezi că Vespa velutina a fost transportată în diverse locații, cum ar fi Hamburg, Mallorca, Irlanda, Marea Britanie sau Portugalia, ceea ce a contribuit la răspândirea rapidă a acestei specii. Totuși, s-a observat că zborul mătcilor poate juca, de asemenea, un rol în răspândirea acestei specii, deși informațiile disponibile în literatura de specialitate provin în mare parte din teste de laborator și nu reflectă comportamentul real de propagare al mătcilor.

Este posibil să se oprească răspândirea sau chiar să se eradice viespea asiatică în Europa?

Este probabil prea târziu pentru a eradica specia în Europa, dar ar putea fi posibil să se oprească sau să se împiedice răspândirea ei mai departe. Exemple de astfel de acțiuni care au avut succes includ eradicarea speciei în Mallorca și în anumite populații izolate din Italia. De asemenea, în Hamburg, viespea asiatică nu s-a reușit să se stabilească, probabil datorită intervenției imediate a autorităților. Totuși, coordonarea între statele membre ale UE în lupta împotriva speciei este slabă și nu există metode uniforme de combatere. Formarea de grupuri de lucru multidisciplinare a fost considerată benefică în Spania și Italia. O conferință inițiată de Imkerverband Rheinland-Pfalz e. V., care va avea loc pe 4 februarie 2023 în Neustadt an der Weinstraße Germania, va aborda acest subiect.

Populația poate contribui semnificativ la reducerea răspândirii viespei asiatice prin raportarea descoperirilor de cuiburi și prin educație și informare. Monitorizarea atentă și implicarea cetățenilor prin intermediul aplicațiilor de raportare sau linii telefonice de întrebări poate ajuta la identificarea și îndepărtarea cuiburilor într-un mod eficient. Cu toate acestea, este important ca rapoartele să fie gestionate adecvat, deoarece nu toate rapoartele pot fi corecte.

Este important să se acorde atenție și finanțare pentru controlul viespei asiatice Vespa velutina, deoarece aceasta poate reprezenta un pericol pentru apicultură, viticultură și pomicultură. Până acum, combaterea a fost costisitoare, iar costurile ar putea depăși în viitor zece milioane de euro pe an. Autoritățile responsabile pentru conservarea naturii au arătat semne că nu vor mai putea face față finanțării și lucrărilor în anul viitor, astfel încât ar trebui să se solicite fonduri de la bugetul agricol pentru combaterea viespei. Fondurile UE pot fi, de asemenea, o opțiune. Proiectul LIFE Stopvespa, care a fost finanțat din fonduri UE, a avut ca scop oprirea răspândirii viespei în Italia. Munca de control a viespei trebuie împărțită între mai mulți participanți pentru a face față costurilor. Consultanții angajați pentru viespe din rețeaua velutina.de au contribuit la depistarea și îndepărtarea cuiburilor în anumite zone afectate. Este important să se ia măsuri eficiente și timpurii pentru a reduce costurile și pentru a opri sau încetini răspândirea viespei.

 

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.