Reproducerea

familiilor de albinelor

 

     Familiile de albine se inmulțesc prin roire, in urma dezvoltării lor din ouale depuse de matcă.

     Procesul de reproducere are mai multe etape: formarea și maturarea celulelor sexuale, împerecherea, fecundația și dezvoltarea albinelor.

     Formarea și maturarea celulelor sexuale are loc în interiorul glandelor care prin transformări succesive devin celule mature: ovul și spermatozoid.

      Ovogeneza are loc în ovariolele mătci, iar spermatotgeneza se desfășoară în circa 200 de tuburi seminifere ale testicolului trantorului.

     Împerecherea

     Este actul sexual de împreunare a mătcii cu trântorii. Acuplarea se face în zbor și atunci matca colectează spermă de la mai mulți trântori, în vagin și o stochează în interiorul aparatului genital în spermatecă.

     Matcile se împerechează cu trântorii când ajung la maturitate sexuală. 

     Fecundarea oului are loc în aparatul genital al mătcii sau nu are loc fecundarea lui în cazul depunerii unei ou de trântor.

     La finalul ciclului metamorfozic (ou, larvă, nimfă, adult) rezulta indivizi adulți care aparțin celor trei caste (lucrătoare, matcă, trântori).

     Diferențierea castelor de albine din larve este determinată de calitatea și cantitatea hranei precum și de unele acțiuni hormonale. Deci începând cu a treia zi larvele de matcă primesc lăptișor de matcă, iar celelalte larve de trântor și lucrătoare primesc un amestec de lăptișor de matcă și miere.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.