Selectia familiilor de albine

 

  •      Selecționarea celor mai valoroase familii de albine dintr-o stupină în vederea înmulțirii lor se realizează pe baza unor însușiri ale acestora. În lucrările de ameliorare a albinelor se practică metoda de selecție în masă și metoda de selecție individuală.
  1.      Selecția in masa sau masală 

     În esență lucrarile de selecție masă constau în alegerea pentru reproducție a celor mai productive familii de albine si asigurarea condițiilor pentru intensificarea însușirilor valoroase. ​

      Selecția masala decurge astfel : din primul an în funcție de productivitatea familiilor de albine se formează o grupă de prasila care conține 10-15 % din cele mai productive familii și o grupă de producție. Familiile din grupa de prăsilă ce se dovedesc în cursul sezonului că nu sunt economice sau rămân în urmă cu dezvoltarea, toamna sunt eliminate, în locul lor se introduc familii cu însușiri valoroase. În următorul an familiile din grupa de prăsilă se folosesc pentru producerea de larve din care se cresc mătcile, dar și pentru producerea de larve din care se cresc trântorii. Pentru producerea larvelor destinate creșterii de mătci se aleg familiile recordiste ale grupei de prăsilă .În anul trei se efectuează aceleași lucruri ca în anul doi, se introduc familii valoroase și se scot din grupa de prăsilă cele situate sub medie. Pentru a evita consangvinizarea la interval de 3-5 ani se aduce material biologic atât mătci cat și trântori dintr-o stupină în care se practică aceeași metodă de ameliorare.                         

  1.      Selecția individuală

     Aceasta se practică cu scopul de a creea linii de albine cu însușiri superioare stabile. Spre deosebire de selecția în masă aici se verifică calitatea produșilor și se urmărește transmiterea însușirilor valoroase ale familiilor folosite la reproducție, la descendenți.

     Selecția individuală cuprinde următoarele secțiuni: identificarea familiilor de albine din stupină cu cele mai valoroase însușiri si formarea grupei de prăsilă. Se stabilesc apoi perechile de familii care vor fi folosite pentru reproducție, urmează creșterea trântorilor și a mătcilor din familiale alese pentru reproducție, împerecherea mătcilor, formarea grupelor de familii cu mătci-fiice în vederea verificării însușirilor acestora, asigurarea condițiilor pentru intensificarea însușirilor urmărite la familiile cu mătci fiice supuse verificării, urmarirea însușirilor valoroase la grupele de familii supuse verificării.

 

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.